FAQ
veelgestelde vragen

Heb je vragen? Dat kan natuurlijk. Ik heb zoveel mogelijk vragen en de daarbij behorende antwoorden op een rij gezet in deze FAQ.

Een doula is een ervaren en speciaal opgeleide vrouw die je emotioneel ondersteunt tijdens je zwangerschap, de geboorte en de periode daarna. Een mooie, en soms noodzakelijke, aanvulling op de geboortezorg zoals iedereen deze al kent. Met verdiepende gesprekken en oefeningen leren jullie elkaar goed kennen zodat zij jou en je eventuele (geboorte) partner optimaal kan ondersteunen in deze bijzondere tijd. Hier kun je contact opnemen voor meer informatie.

Het woord ‘doula’ komt uit het oud-Grieks en betekent, losjes vertaald, ‘dienende vrouw’. Zij is onderdeel van jouw geboorteteam en draagt zorg voor de emotionele ondersteuning.

Dat wat een doula kan doen is heel gevarieerd. Meestal is de begeleiding onderverdeelt in voorbereidende en verdiepende gesprekken, aanwezigheid bij de geboorte en bezoeken in de kraamweek en afsluitend na 6 weken.  Tijdens de geboorte kan een doula heel ‘hands-on’ aanwezig zijn met massage, tegendruk en het stimuleren van verschillende houdingen. Ook heel praktisch is een doula heel fijn. Even wat eten/drinken maken en aangeven, je helpen met afdrogen na een warme douche, je partner ontzien zodat die zich volledig op jou kan focussen. En soms is de voorbereiding en aanwezigheid van een doula al voldoende om te zorgen voor een veilige setting. Kijk hier wat In Liefde Geboren inhoudelijk voor jou kan betekenen.

Samen met een doula bereid je je voor op de geboorte van je kindje. Zij informeert je over wat helpend kan zijn en er is ruimte om dieper in te gaan op eventuele angsten, zorgen of vragen die er zijn. Het unieke van doula ondersteuning is dat zij continue aanwezig is bij de bevalling. Jij bepaalt vanaf welk moment dat fijn is. Studies tonen aan dat deze continue ondersteuning kan zorgen voor een kortere ontsluitingsfase, minder verzoeken om pijnstilling, kortere duur van de bevalling. Hier lees je meer over dit onderzoek.

Er zijn verschillende momenten dat je een doula in kunt schakelen. Bij geboorte en in de kraamweek maar ook bij verlies van een zwangerschap of overlijden.

In de eerste 40 dagen na de geboorte is het belangrijk om voldoende rust en ondersteuning te krijgen om zo goed te herstellen. Niet alleen je baby is geboren ook jij als ouder. Een postpartum doula ondersteund aanvullend of na de periode van kraamzorg. Zij ondersteunt emotioneel,  praktisch en kijkt samen naar de toekomst. Gesprekken, massage, koken, licht huishoudelijk werk zijn slecht een aantal dingen die jij nodig kan hebben. Wat de ondersteuning inhoudelijk voor jou betekent wordt vooraf besproken.

Een rouw doula ondersteunt bij ziekte en verlies rondom de geboorte. Bij afbreking van je zwangerschap, acuut verlies in de buik of buiten de buik of weten dat je kindje ziek geboren wordt. Zij is er voor jou in deze periode waar je emoties alle kanten op gaan of juist heel vlak voelen. Zoek je een rouw doula in Noord Holland kijk dan zeker eens bij Laurina. Een warme vrouw met heel veel liefde en ervaring.

Een professionele geboorte doula kost, gemiddeld, tussen de € 800 en € 1750. Dit is sterk afhankelijk van wat er binnen een begeleiding wordt aangeboden en in welke regio je een doula zoekt. Wanneer je kijkt naar de uren die er in een volledige begeleiding zitten dan hebben we het over een uurtarief van ongeveer € 25 tot € 75. Een heel schappelijk tarief als je kijkt naar andere diensten. Klik hier voor het tarief van In Liefde Geboren.

Een doula staat vaak volledig aan jouw zijde, dit vraagt tijd maar ook energie en daar mag een realistische beloning tegenover staan. Een doula heeft vaak verschillende ‘tools’ tot haar beschikking waar je gebruik van mag maken. Zo hebben de meesten een Tens apparaat, een fitnesbal, veel boeken die je mag lenen en laten we de kennis en ervering niet vergeten die zij meebrengt.  Wanneer je het bedrag in delen wilt betalen laat dat dan zeker aan je doula weten, vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Samen met een doula kun je voorbereiden op deze prachtige levensgebeurtenis en dat verdient iedereen! Of je nu in het ziekenhuis bevalt of thuis, een doula is er voor jou. Het is zo een waardevolle toevoeging. Wanneer jij je gezien en gehoord voelt heb je de grootste kans om positief terug te kijken op de bevalling. Wil je graag lezen hoe anderen een doula hebben ervaren? Kijk dan hier.

Een inhoudelijk begeleiding start meest rond week 28 van je zwangerschap. Echter is een doula eerder contacten wel echt aan te raden. Zo ben je zeker dat de doula van jouw voorkeur, beschikbaar is. In de praktijk komen de aanvragen meestal binnen tussen week 8 en week 16 van de zwangerschap.

Op de website www.doula.nl is overzichtelijk te vinden welke doula’s in welke regio te vinden zijn. Bekijk verschillende websites en vraag een kennismakingsgesprek aan bij diegene die het meest aanspreekt. Zo kun je op een laagdrempelige manier nagaan of er een klik is.

Misschien heb je al een heel duidelijk beeld van de geboorte van je kindje, misschien ben je nog zoekende. Kijk bij het kiezen van een verloskundige goed naar de dingen die voor jou belangrijk zijn. Voor de een is dat de locatie van de praktijk, voor de ander is dat een persoonlijke klik of kleine praktijk. Stel je verloskundige de vragen die voor jou belangrijk zijn. Wat is het percentage thuis of ziekenhuis bevallingen? Is er ervaring met de geboorte zoals jij die wenst? Hoeveel verloskundigen werken er in de praktijk? Hoe lang duren de afspraken? Vanaf wanneer is er begeleiding tijdens de geboorte?

Een vroedvrouw is een ander woord voor verloskundige. In de praktijk is het vaak zo dat diegene die zich vroedvrouw noemen vaak een holistische kijk hebben op de zwangerschap en geboorte. Een vroedvrouw werkt nog meer vanuit intuïtie en vertrouwen in de barende en het fysiologische proces. Zo schrijft vroedvrouw Jolien Bolhuis “Door jarenlange ervaring en nascholing kan ik je begeleiden op emotioneel, fysiek, sociaal, psychisch en intuïtief niveau zodat de zwangerschap en bevalling vanuit vertrouwen en ontspanning kan plaatsvinden. Hierdoor wordt de gezondheid voor jou en je kindje bevorderd.

In de praktijk maak ik gebruik van massage, meditatie, visualisatie, ontspanningstechnieken, coaching en mijn ervaringen als vroedvrouw, moeder en mens”

Oftewel ‘geïnformeerde toestemming’. Jij krijgt alle informatie die nodig is om een gedegen (medische) beslissing te kunnen maken. Dit houdt in dat je de voor- en nadelen van risico’s, medicatie, ingrepen en plekken om te bevallen afweegt om te kiezen waar en hoe je wilt bevallen. Je hebt overal een eigen keuze in. Of dit nu bloedprikken is, een extra echo of extra test. Laat je informeren en maak zelf de keuze.

Een kraamverzorgende ondersteund de verloskundige tijdens een thuisbevalling en komt in de eerste 8 dagen na de geboorte om voor moeder en kind te zorgen. Er wordt geholpen bij alle ‘eerste keren’ en veer voorlichting en advies gegeven.

Dit is een methode om beslissingen te maken rondom zwangerschap en bevalling.

 • Wat is de Bedoeling? Wat willen we bereiken of juist voorkomen?
 • Wat zijn de Risico’s? Wat kunnen de gevolgen zijn en hoe groot zijn deze?
 • Wat zijn de Alternatieven? Welke (natuurlijke) opties zijn er ook?
 • Wat zegt mijn Intuitie? Wat denk ik zelf? Hoe voel ik mij erbij? Wat wil ik?
 • Wat zou er gebeuren als we Niets doen? Kunnen we even wachten en de tijd nemen?
 • Ik wil hier bij Stilstaan. Tijd en ruimte nemen om na te denken en te overleggen.
 • Ondersteunen bij geboorte
 • Zorg voor moeder en kind
 • Voorlichting en advies geven
 • Observeert, signaleert en rapporteert
 • Begeleiding voeding baby
 • Waarborgt hygiëne
 • Licht huishoudelijke werkzaamheden
 • Ondersteuning andere gezinsleden
 • Overdracht naar het consultatiebureau 

‘Natuurlijke Kraamzorg is een gespecialiseerde kraamzorg met extra kennis en vaardigheden over het verzorgen van baby en moeder tijdens de kraamtijd met de nadruk op rust en veiligheid en gaat in op de behoeftes van het kind’, alsdus op de website van Natuurlijke Kraamzorg.  Bij natuurlijke kraamzorg staat de samenhang tussen lichaam en geest centraal. Er is ruimte voor de natuurlijk processen en deze worden, waar mogelijk, met natuurlijke middelen ondersteund. Een natuurlijk kraamverzorgende heeft vaak een netwerk van gelijkgestemde om zich heen.

De kraamweek is vaak een intense en kwetsbare tijd. In deze tijd kan het fijn zijn om extra liefdevol en in vertrouwen ondersteund te worden. Wanneer je bewust voor natuurlijk kraamzorg kiest dan weet je dat je op een natuurlijke manier ondersteund wordt. Als je bewust met je lijf/zwangerschap/gezondheid omgaat en je vaker natuurlijke keuzes maakt dan is natuurlijke kraamzorg heel passend voor jou.

In de praktijk bestaat dit vaak uit warmtezorg voor moeder en kind, massages, koken, ruimte voor gesprekken en emotionele ondersteuning. Maar ook prikkelreductie en de overgang vanuit de buik staan centraal. Een natuurlijk kraamverzorgende zorgt voor een warme en liefdevolle omhulling zodat het nieuwe gezin in alle veiligheid elkaar kan leren kennen. Wil je meer weten over de natuurlijk kraamzorg die In liefde Geboren biedt, kijk dan hier.

Vaak heeft een natuurlijk kraamverzorgende al een aantal natuurlijke producten in haar tas om jou te ondersteunen. Er zijn ook producten die je zelf nog kunt aanschaffen. Kijk eens op de website van Dalalou voor natuurlijke kraampakketten of naar de losse producten.

Als kraamverzorgende kun je bij een bureau werkzaam zijn of als zelfstandige werken. Een groot voordeel van kiezen voor een zelfstandig werkende kraamverzorgende is dat je precies weet wie er voor jullie komt zorgen in de kraamweek. Vanaf het eerste contact tot de uiteindelijke zorg heb je met 1 iemand te maken die je zelf hebt uitgekozen.

Vaak biedt een zelfstandige kraamverzorgende nog extra diensten aan. Je kunt hierbij denken aan massages, postpartum behandelingen of aanvullende/verlengde zorg.

Momenteel worden er veel baby’s geboren en dat betekent dat je er redelijk vroeg bij moet zijn. In de praktijk wordt op het moment van eerste contact met de verloskundige, ook al contact gelegd met een kraamverzorgende (bureau). Wil je kraamzorg aanvragen bij In Liefde Geboren? Neem dan contact op via dit formulier.

Bij een lotusgeboorte wordt de navelstreng niet doorgeknipt. De baby blijft verbonden aan de placenta tot de navelstreng zelf loslaat. Meestal duurt dit 3-6 dagen maar het kan ook langer duren. Vaak wordt er voor een lotusgeboorte gekozen om de overgang vanuit de buik zo zacht mogelijk te laten zijn. Omdat de placenta nog verbonden is vertraag je automatisch wat meer met elkaar.

Bij een halve lotusgeboorte wordt de navelstreng wel doorgeknipt maar pas veel later. Meestal een aantal uur nadat de placenta is geboren.

Zolang je nog een pulsatie voelt in de navelstreng, vindt er nog uitwisseling plaats. Om optimaal al het bloed vanuit de placenta naar de baby te laten gaan wordt er gewacht met het doorknippen van de navelstreng. Pas wanneer deze helemaal wit is en is ‘uitgeklopt’.

Wat een prachtig nieuws, gefeliciteerd! Er zijn een aantal zaken die geregeld mogen worden zo in deze eerste periode tot ongeveer 20 weken. Hierbij kun je denken aan de volgende zaken:

 • Kies van een geschikte verloskundige of vroedvrouw
 • Regel je kraamzorg
 • Maak kennis met een doula
 • Check je zorgverzekering
 • Regel de kinderopvang
 • Als je niet getrouwd bent, het erkennen van het kindje in je buik

Maar dit zijn de praktische zaken. Kijk ook goed naar wat je zelf nodig hebt in deze eerste maanden. Wat momenten om stil te staan bij dit grote wonder, samen met je partner wat leuks doen, lekker een massage.

Ja zeker, heerlijk juist! Vanaf week 12 kun je weer heerlijk gemasseerd worden. Later in je zwangerschap is het ook heel fijn voor je kindje als je buik met aandacht gemasseerd wordt. Neem die tijd voor jezelf en laat je lichaam heerlijk ontspannen. 

Blog

Scroll naar boven