Het geboorteverhaal van A & M – Badbevalling thuis

31 januari 23:06 uur, A appt: “Hey Marith, het is begonnen. M had deze namiddag al menstruatie pijn. Maar die is nu doorgezet en ze kan nu niet meer slapen. Ga zo even timen om de hoeveel minuten het is… Maar het komt al best snel op elkaar”.

Het is een frisse nacht wanneer ik, samen met Manon, binnenstap bij M en A. A lijkt zichtbaar opgelucht ons te zien en is druk bezig met van alles. Spulletjes pakken, bad vullen, M ondersteunen en hij geeft mij even snel een korte update. Het bevalbad blijkt lek, we besluiten dat deze later nog wat lucht nodig heeft en dan ook wat meer water. De woonkamer is warm en mooi verlicht met kerstlichtjes, er staat fijne muziek aan en M lijkt volledig in haar bubbel tijdens een wee. Ik geef M een kus op haar hoofd, ga vlak bij het bad zitten en observeer even. M is in het bad weeën aan het opvangen. “Pers je al mee?” vraag ik, “ja” is het antwoord. Ik had al zo een vermoeden. A pompt het bad nog wat op, dat lijkt M niet uit haar bubbel te halen. Ik ga nog wat laatste spulletjes pakken om er zeker van te zijn dat we straks alles hebben wanneer de baby komt. Door wat gevloek merken we dat M meer pijn ervaart. “Ja dit is echt even kut maar je doet het fantastisch”.

I am the light of my soul
I am beautiful
I am bountiful
I am bliss
I am, I am

Om 01:45 uur komen ook verloskundigen J en S binnen. Zij zien wat ik ook zag, M perst al. J legt snel haar spullen neer en kijkt mee. Ondertussen vult A het bad met meer warm water. Wanneer we een spiegel in bad gebruiken zien we duidelijk het hoofdje van de baby meer zakken. “Die ring of fire is real!” geeft M aan. We moeten er allemaal om lachen. Tussen de weeën door kan er gewoon nog een grapje vanaf. De baby die doet lekker mee. Tijdens en na een wee is hij lekker druk aan het doen “hij is zo wild!”, ook hij doet het super goed. 

A zit naast het bad en overlaad M met liefde. Er wordt geknuffeld, gelachen, tijd met elkaar genomen. M voelt met haar hand wat wij al zien, een hoofdje! Om 02:09 uur wordt zijn hoofdje in alle rust geboren. “Ik wist niet of het een hoofd was of mijn ontplofte vagina” en weer lachen we. Dan komt er een wee en wil het lijfje ook geboren worden. J ziet dat M het pittig heeft en stelt voor om even te helpen “ja ja help me maar” en zo begeleid J de baby verder naar buiten. Om 02:10 uur is hij daar en er springen tranen in mijn ogen. Wauw!

Baby A heeft een klein beetje moeite met ‘opstarten’. Het is natuurlijk ook heerlijk ontspannen om in warm water geboren te worden maar even goed huilen is wel belangrijk. J stimuleert hem even flink en daar is het dan, een flinke huil! Er wordt goed de tijd genomen dit mooie kind te verwelkomen vanuit het water, in het gezin. Alles even bekijken. Vingertjes, teentjes, haartjes en hij neemt het ook allemaal in zich op. Hoe prachtig om zo door je ouders ontvangen te worden.

15 minuten later begeleiden we M en baby A naar de bank. Daar neemt ook A plaats en wachten we rustig op de placenta. De placenta wordt om 03:02 uur geboren op de baarkruk en opgevangen in een ovenschaal. Die zetten we even apart om later te wassen en foto’s van te maken. “Dit voelde jij de hele tijd” zegt A wanneer hij met baby A huid op huid op de bank ligt en M daarnaast even bijkomt. Magisch dit! 

Liefs, Marith

Deel deze blog via

Scroll naar boven